Translate

dinsdag 4 november 2014

DHCN inventarisatie, welke gepland staat op zondag 9 november 2014.


Daya staat gepland voor 9 november 2014

Een inventarisatie voor fokgeschiktheid wil zeggen dat uw herder wordt beoordeeld op zowel het uiterlijk als het karakter welke beide moeten voldoen aan de Rasstandaard van de DHCN, afgezet tegen de uitgangspunten van breed fokken. Uw hond zal daardoor vrijwel altijd geschikt worden bevonden voor de fokkerij, soms met bepaalde adviezen. Honden met ernstige erfelijke afwijkingen of ziektes mogen echter niet foktgeschikt verklaard worden.


Het uiterlijk (exterieur) wordt uitgebreid bekeken door een keurmeester. Er wordt betast en gevoeld, de schofthoogte wordt opgemeten, er wordt gekeken of alle tanden en kiezen aanwezig zijn, net zoals dit ook bij een show gebeurt. Ook wordt het gangwerk beoordeeld door uw herder een stukje te laten draven. 


Gelijktijdig wordt zonodig door een (gedrags)keurmeester naar het gedrag van de hond gekeken. De gedragkeurmeesters letten dan vooral op de lichaamstaal van uw herder tijdens het betasten en bijvoorbeeld het gebit tonen enz. Het gaat er dus niet zozeer om of uw herder uw commando's goed kent, maar er wordt meer naar het totale gedrag van uw herder gekeken. Zo kan de gedragskeurmeester zien hoe uw herder reageert op bepaalde onderdelen van de exterieurkeuring, door het tonen van bepaalde signalen zoals stress, onzekerheid, angst, dominantie, ontspanning, etc.

Na afloop krijgt u direct te horen wat het oordeel is over uw hond.


Daya is geröntgend
Geen opmerkingen:

Een reactie posten